Modeller och villkor

De flesta biluthyrningskontor erbjuder en rad fordons storlekar för att passa en mängd olika budgetar och utrymmesbehovet och vissa erbjuder dessutom specialfordon för att passa sin plats, till exempel konvertibler, prestigemodeller, hybrid / elbilar eller SUV: ar och skåpbilar. Vid större flygplatser eller i större städer, några oberoende biluthyrningsfirmor erbjuder avancerade bilar för uthyrning. Vissa specialiserade företag som Rent-a-Wreck erbjuda äldre fordon till reducerade priser.

För att möjliggöra en enhetlig klassificering och enkelt jämföra hyrbilspriser, har föreningen för Biluthyrning Industry System och standarder (ACRISS) utvecklat ACRISS Car Classification Code kodsystem. Detta beskriver storlek, dörr räkna, växellåda typ (manuell / automat) och om bilen är luftkonditionerade, kodade i fyra bokstäver. Ytterligare klassificeringar baserade på platsnummer och bål volymen sattes också av den belgiska Biluthyrning förening för att ge ett enhetligt system för att bedöma biltyper i online bokningssystem såsom Amadeus eller Sabre.

 

Biluthyrning är föremål för många förhållanden som varierar från land till land och från ett företag till ett annat. Generellt fordonet måste återlämnas i samma skick som den hyrs in, och ofta får inte överstiga körsträcka restriktioner, annars extra avgifter kan uppkomma. Av försäkringsskäl, vissa företag föreskriva ett lägsta och / eller högsta hyra ålder. I vissa fall kan minimiåldern för uthyrning vara så hög som 25, även i länder där den minsta lagliga åldern för att hålla ett körkort är mycket lägre. Det är inte ovanligt att det finns en ung avgift drivrutin för alla förare under 25 år. I samtliga fall krävs ett giltigt körkort för att hyra en bil, och en del länder kräver ett internationellt körkort.

Nya förutsättningar har använt GPS-teknik för att begränsa maxhastigheter eller köra till specifika regioner. Förnybara bränslen fordon finns i vissa områden. Majoriteten av biluthyrningsföretag kräver användning av ett kreditkort för att ta ut extra avgifter bör ett fel hittas med bilen på dess avkastning eller vägtullar, bilismen relaterade böter eller saknade bränsle. I stället för ett kreditkort vissa företag kräver en stor kontant deposition eller ibland ett betalkort.